Herken je jezelf in het hebben van sterk zelf veroordelende gedachtes? En heb je het verlangen om meer mildheid te kunnen ontwikkelen? Als je ergens in je leven trauma hebt opgelopen, herken je dit misschien wel.
Als vervolg op de 8-weekse Trauma Sensitieve Mindfulness Training, organiseren wij vanaf dit najaar een 4-weekse Compassie Training bij TransitieLAB in Doorn. Ook deze keer weer op een Trauma Sensitieve manier.
Dit is een waardevolle aanvulling op de Mindfulness training, omdat blijkt dat de beoefening van Compassie en de beoefening van Mindfulness elkaar versterken. Van precies deze vaardigheden blijkt dat ze ondersteunend zijn in psychotherapeutische processen. Als je zelf al therapeutische ervaring hebt, zul je dit misschien wel herkennen.
Zelfhaat
Compassie staat al eeuwenlang bekend als ‘tegengif’ tegen zelfhaat.
Zelfhaat kan zich op vele manieren uiten. Daarom lijden we, als we een trauma geschiedenis hebben, vaak onder zelfkritiek, schaamte, schuld, perfectionisme, onszelf straffen, etc. Dit is niet zo gek want dit soort klachten zijn bijna altijd ontwikkeld in een interpersoonlijke context. Hierin speelde vaak afwijzing, kritiek, geweld, misbruik, manipulatie, verwaarlozing en/of andere disfunctionele mechanismes een rol. Dit komt bijna altijd voor als de jeugd traumatiserend was. Ook als we op latere leeftijd PTSS hebben ontwikkeld speelt dit vaak een rol. Hierdoor hebben we de conclusie getrokken dat het aan onszelf lag, dat er iets mis was met onszelf. De coping-strategieën die hieruit voortkomen zorgen meestal voor nog meer zelfafwijzing en schaamte.
Vanuit het perspectief van de 2500 jaar oude Boeddhistische psychologie, ontstaat zelfhaat uit ‘aversie’. Het is hiermee een ontzettend grote bron van innerlijk lijden geworden. Zoals hierboven genoemd is het ‘tegengif’ juist het ontwikkelen van tegenovergestelde; een milde en compassievolle houding naar alles wat er is. Het blijkt dat wanneer mensen dit ontwikkelen, het persoonlijk lijden significant afneemt. Daarom wordt compassie in bijna alle moderne therapievormen omarmt.
Compassie en trauma
Wanneer er trauma speelt ligt dit gevoelig, want het ontwikkelen van mildheid brengt ons in contact met de onderliggende kwetsbare gevoelens, die onderdrukt moesten worden in de tijd dat het trauma gevormd werd. Dit kan zich uiten in ontregeling, ontreddering, diepe eenzaamheid, hopeloosheid, etc.
Hierbij is het dus belangrijk dat er voldoende draagkracht is, met een ontvankelijke houding waarin deze gevoelens bedding kunnen hebben. Deze compassie-training gaat dus over het gaan leren dragen van het innerlijke lijden, zonder het te willen veranderen. In plaats daarvan wensen we onszelf hierin toe dat het mag verzachten. Om het behapbaar te houden doen we dit in hele kleine stapjes, heen en weer pendelend tussen het innerlijk lijden en onze hulpbronnen die we tot onze beschikking hebben.
Hiermee kunnen we gaan doorzien dat wat er in ons gebeurt, onszelf niet definieert maar dat het een reactie is op wat ons is overkomen. Zo komt er ruimte om nog meer mildheid en compassie te ontwikkelen.
Hoe gaan we te werk?
We doen in deze training geen ‘verander werk’, daar is therapie voor bedoeld, maar we ontwikkelen wel een andere houding naar ons eigen lijden. En dit kan eventuele therapeutische processen weer ondersteunen.
We werken in vier bijeenkomsten, op ongeveer dezelfde manier als tijdens de 8-weekse Trauma Sensitieve Mindfulness, maar nu ligt de focus dus op het ontwikkelen van een vriendelijke compassievolle houding naar onszelf en daarmee naar anderen om ons heen. We zullen ook lichaamsgericht werken, om bewust te worden van de reacties van ons zenuwstelsel
Gedurende deze training krijg je oefeningen mee voor thuis, in de vorm van reflectie opdrachten en compassie oefeningen.
Voorwaarden en contra-indicaties
- Een voltooide 8-weekse (Trauma Sensitieve) Mindfulness training of gelijkwaardig. Neem contact op als je hier niet zeker van bent.
- Het is ook belangrijk dat je voldoende innerlijke stabiliteit hebt om in een groep aanwezig te kunnen blijven. Lees daarom, voordat je je aanmeldt eerst de pagina met voorwaarden en contra-indicaties.
Praktische gegevens en aanmelden
- Deelnameprijs: € 332,75
- Begeleiding: Jerome Stoel, (Trauma Sensitief) Mindfulness Trainer (MBSR cat. 1) en Lichaamsgericht Traumatherapeut. Jerome is gespecialiseerd in het behandelen van vroegkinderlijke chronische traumatisering (CPTSS en dissociatieve klachten).
- Maximaal aantal deelnemers: 8 personen
- Data: 18, 25 september, 2, 16 oktober 2024
- Lestijden: van 19.15u. – 21.45u.
- Locatie adres: Centrum voor Transitie, Dorpsstraat 26, 3941 JM Doorn.
- Maximaal aantal deelnemers: 8 personen.
Woensdagavond groep Doorn, Startdatum 18 september 2024 Direct Aanmelden
Meer informatie?
Heb je de intentie om mee te doen maar wil je eerst een kennismakingsgesprek (deze voeren we sowieso), neem dan contact op via onderstaand formulier.
Wil je jouw email-adres goed controleren? Als dit niet klopt kan ik niet antwoorden.