Mocht je je aan willen melden voor een groep, lees dan eerst deze pagina goed door. Zo voorkom je eventuele teleurstellingen.
Eerste screening door zelftesten
Je hebt misschien klachten maar je weet niet precies wat je hebt. De kans is groot omdat je je voor een groep wilt aanmelden dat je een vermoeden hebt van (psycho)trauma.
Als dit nog niet is vastgesteld bij je, dan kun je vast een één of meerdere zelftesten doen om een idee te krijgen waar jouw klachten mee te maken hebben. Dit is ook een mooie voorbereiding op het kennismakingsgesprek die we voeren als je je aangemeld hebt.
Minimale leeftijd
Wij werken alleen met wilsbekwame volwassenen vanaf 18 jaar oud. Er is geen maximale leeftijd.
Voorwaarden en contra-indicaties
Meedoen aan een groep vraagt veel van je. Het kan confronterend zijn en grote impact hebben in je leven. Tegelijkertijd is het vaak ook verrijkend, inzichtgevend, opluchtend en gewoon leuk!
Om de kans groot te maken dat het volgen van de groep succesvol voor je wordt, hebben we voorwaarden en contra-indicaties geformuleerd. Hiermee krijg je helder of je bij ons aan het goede adres zit.
Voorwaarden
- Je bent gemotiveerd, en doet het voor jezelf en/of een doel dat groter is dan jezelf. Je doet het bijvoorbeeld voor je kinderen, of voor een nog groter doel zoals vrede in jezelf en in relaties die je hebt. Of om essentiële keuzes waar je voor staat te goed kunnen maken.
- Je bent bereid om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen proces. Natuurlijk hebben wij ook onze verantwoordelijkheden, maar we kunnen je niet redden. Zie ons meer als begeleider, een ‘space-holder’ of als een gids in jouw verwerkingsproces. Hierin kunnen we nog steeds met trauma sensitieve interventies bezig zijn, en zullen we het proces soms (de goede kant op) sturen. We zullen jou natuurlijk niet proberen te veranderen maar meer uitnodigen in contact met je innerlijke wijsheid te komen.
- Het is het juiste moment in je leven. De omstandigheden in je leven zijn stabiel en veilig genoeg om dit proces aan te gaan. Er is steun van je partner, familie, of vrienden/vriendinnen of andere sociale contacten. Of je hebt professionele hulp waar je op terug kunt vallen. Op deze manier kun je jouw proces ook dragen na een bijeenkomst of, in geval van een meer-weekse groep, als de ruimte tussen twee bijeenkomsten wat langer is.
- Je hebt voldoende veerkracht om mee te doen en te dragen wat er eventueel bij je opgeroepen wordt. Als dit lastig is, heb je anderen om je heen waar je op terug kunt vallen. Dit kunnen je familie, je partner of andere sociale contacten zijn. Ook professionele hulp, zoals een persoonlijk begeleider of een andere therapeut kan hiervoor zorgen.
Contra-indicaties
Wanneer je een hoge mate van crisisgevoeligheid ervaart, vinden wij het belangrijk dat er andere hulpverleners bij betrokken zijn, die openstaan voor een samenwerking als het nodig is. Dit kan een GGZ instelling zijn, een klinisch- of GZ-psycholoog, een F-ACT team, of andere gespecialiseerde therapeuten. Je kunt ook al voldoende hulp geregeld hebben vanuit een WMO/WLZ traject.
Als je een hoge crisisgevoeligheid hebt, zonder sociaal steunnetwerk of andere hulp, kunnen we je NIET in een groep aannemen.
Denk hierbij aan:
- Weinig zelfregie, geen verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het eigen proces.
- Hoog risico suïcidaliteit en/of ernstige zelfbeschadiging, inclusief eetstoornissen.
- Schizofrenie, Psychotische of waanstoornissen die actueel zijn.
- Actuele verslavingsproblematiek (aan middelen zoals alcohol of harddrugs).
- Cognitieve beperkingen zoals laag begaafdheid/ verstandelijke beperking, dementie.
- Actuele maatschappelijke problemen, of forensische problemen.
- Wanneer het (psychologische) geweld en/of misbruik nog doorgaat of je zit midden in rechtzaken, trajecten bij Veilig Thuis, OTS of een RVKB onderzoek. Zie ook mijn pagina over hulp na emotioneel en psychologisch misbruik.
Als je over onze voorwaarden en contra-indicaties twijfelt, neem dan gerust contact op om dit met te overleggen. We denken graag met je mee.
Heb je acute hulp nodig?
Via deze link vind je een paar mogelijkheden in de wegen die je kunt bewandelen in crisis-situaties.
Rechten en plichten
Als we een overeenkomst aangaan van begeleider en deelnemer, hebben we beiden rechten en ook plichten. Hiermee wordt je beschermd als je bij ons een groep gaat volgen. Deze spreken voor zich maar het is goed om dit eerst te lezen voordat je de stap zet. Via deze link kun je de rechten en plichten lezen die opgesteld zijn voor individuele therapie, maar ook vertaald kunnen worden naar deelname in een groep.