Vind je het lastig om bewust aanwezig te zijn in het moment? Word je snel overspoeld, heb je een gejaagd gevoel of voel je je juist afgestompt? Maar voel je wel het verlangen om het leven meer te kunnen ervaren?
Wij organiseren regelmatig de 8-weekse Trauma Sensitieve Mindfulness Training bij Centrum voor Transitie in Doorn.
Een speciaal afgestemde Mindfulness Training voor als je een verleden hebt met (vroegkinderlijk) trauma. Mindfulness is een manier om in het hier en nu te kunnen leven. Er is aangetoond dat een Mindfulness MBSR/MBCT-training positief werkt voor mensen met klachten zoals stress, angst, depressie, stemmingswisselingen en gebrek aan zelfvertrouwen. En dat het de veerkracht vergroot om met deze gevoelens om te gaan.
Voor de meeste mensen die lijden onder de gevolgen van een traumatisch verleden klinkt dit als muziek in de oren omdat zij deze klachten vaak ervaren. Echter kan een reguliere Mindfulness training te intensief zijn. Daarom hebben we deze training speciaal ontworpen zodat je er als trauma survivor toch aan kunt deelnemen als onderdeel van je helingsproces. We houden hierbij rekening met trauma-reacties, zoals herbelevingen en dissociatie. Hierin leer je weer naar een veilige zone te bewegen waarin het mogelijk is om je te verbinden met jezelf en anderen.
Voor wie is deze training?
Deze training is speciaal voor mensen die lijden onder gevolgen van traumatische gebeurtenissen in hun leven.
Dit komt met name voor bij mensen die in hun jeugd ervaringen van fysieke mishandeling, misbruik, (emotionele) verwaarlozing en/of psychologische mishandeling hebben gehad, of mensen die later in hun leven te maken hebben gehad met één of meerdere traumatiserende gebeurtenissen.
Lees hier verder over trauma en de oorzaken hiervan.
Wanneer helpt het?
- Wanneer je in je leven regelmatig wegdroomt, er ‘niet meer bent’, of ‘verdwaalt’ in gedachtes en hier hinder van ondervindt in je functioneren.
- Wanneer je regelmatig last hebt van sombere of depressieve gevoelens.
- Wanneer je regelmatig geplaagd wordt door nachtmerries, of andere slaapproblemen hebt.
- Wanneer je regelmatig hyper-actief of alert bent.
- Of wanneer je juist in een hypo-actieve staat schiet (passiviteit, lethargie, doelloosheid, zinloosheid, etc.).
- Wanneer je heel hooggevoelig en/of hoogbegaafd bent en daar (nog) niet goed mee om weet te gaan.
- Wanneer het soms lastig is je emoties te reguleren, of last hebt van stemmingswisselingen.
- Wanneer je moeilijk of niet kunt ontspannen en je jouw tijd vult met bezig zijn met andere dingen.
- Als je uitputting, gezondheidsproblemen en mentale problemen ervaart door de continu aanhoudende stress.
- Wanneer je op ingrijpende dingen hebt meegemaakt die je nog niet goed hebt verwerkt, zoals een sterfgeval van een naaste, een complexe scheiding, een burn-out, een ontslag, een ernstige ziekte, een ongeluk, etc.
- Wanneer je weet dat je lijdt onder een vorm van trauma, zoals shocktrauma, PTSS, complexe PTSS, emotioneel trauma, jeugdtrauma, en/of (structurele) dissociatie, of andere klachten hebt die hierop terug te voeren zijn.
Wat is Trauma Sensitieve Mindfulness?
Mindfulness is de vaardigheid om in het hier en nu te leven. Je behoudt een milde en open houding bij alles wat er gebeurt, zonder dat je geest er hevig op reageert of er meteen een oordeel over velt. Om met een dergelijke houding in het leven te staan, heb je observatiekracht, geduld en aandacht nodig.
Door oefeningen ontleent uit Somatic Experiencing en Polyvagaal Theorie te integreren leer je op een gedoseerde manier je trauma-systeem te ontmoeten, zonder erin te verdwijnen. We zorgen voor veel veiligheid in de groep en de nadruk ligt op zelfregulatie, zelfzorg en sociale betrokkenheid. We houden er rekening mee dat het niet vanzelfsprekend is dat je zomaar bij een ervaring kunt blijven maar dat hier veel zorg en aandacht voor nodig is. Als ervaringsdeskundige weet ik hoe nauw dit luistert.
Hoe zit de training in elkaar?
De training bestaat uit 8 sessies van 2,5 uur per week.
Het is een ervaringsgerichte training. We vragen je om tussen de bijeenkomsten door te oefenen met de vaardigheden waar je tijdens de bijeenkomsten kennis mee maakt.
Iedere sessie heeft een ander thema wat voortborduurt op het vorige thema. Ter ondersteuning van het proces breiden we de oefeningen iedere week een stapje verder uit en bespreken we binnen de groep de ervaringen.
Kennismaking/voorgesprek
Na je aanmelding hebben we een voorgesprek waarin we samen kijken of deze training bij je past. Eventueel kan dit in samenspraak gaan met jouw behandelaar/therapeut.
Belangrijk is of je in staat bent om in een groep te functioneren, ook al kan dit spannend zijn. En ook of je in staat bent de oefeningen in je dagelijks leven in te passen. Je zult er namelijk wel flink wat tijd en moeite in moeten investeren. Tijdelijk kan het zelfs voor méér (traumatische) stress zorgen, omdat het best wel wat kan oproepen.
Voorwaarden en contra-indicaties
Het is ook belangrijk dat je voldoende innerlijke stabiliteit hebt om in een groep aanwezig te kunnen blijven. Lees daarom, voordat je je aanmeldt eerst de pagina met voorwaarden en contra-indicaties.
Als je hierover twijfelt, neem dan contact met mij op via het contactformulier onderaan deze pagina.
Praktische gegevens en aanmelden
- Deelnameprijs: € 647,35.
- Vergoeding: Deze training wordt bij een groot aantal ziektekostenverzekeraars als MBSR training (deels) vergoed in het aanvullende pakket. Veel verzekeraars vragen hier een verwijzing met burn-out klachten voor. Informeer bij je verzekeraar of zij dit vergoeden. Lees hier meer over de vergoedingen.
- Begeleiding: Jerome Stoel, (Trauma Sensitief) Mindfulness Trainer (MBSR cat. 1) en Lichaamsgericht Traumatherapeut. Jerome is gespecialiseerd in het behandelen van vroegkinderlijke chronische traumatisering (CPTSS en dissociatieve klachten).
- Maximaal aantal deelnemers: 8 personen
- Data: Woensdagavonden, 19, 26 maart, 2, 9, 16, 23 april, 4, 11 juni 2025
- Lestijden: van 19.15u. – 21.45u.
- Locatie adres: Centrum voor Transitie, Dorpsstraat 26, 3941 JM Doorn.
- Maximaal aantal deelnemers: 8 personen
Woensdagavond groep Doorn, Startdatum 19 maart 2025 Direct Aanmelden
Meer informatie?
Heb je de intentie om mee te doen maar wil je eerst een kennismakingsgesprek (deze voeren we sowieso), neem dan contact op via onderstaand formulier.
Wil je jouw email-adres goed controleren? Als dit niet klopt kan ik niet antwoorden.