Vier zondagen verdiepen in het werken met trauma sensitieve mindfulness
Trauma sensitief werken komt steeds meer in de belangstelling te staan en er zijn veel cursussen en opleidingen die zich richten op begrijpen wat trauma is. Vaak gaat het in trauma sensitief werken over de ander, maar wij zijn als professional zelf de basis in het contact en nemen onze eigen geschiedenissen mee. Trauma sensitief werken vraagt daarom ook dat we sensitiviteit ontwikkelen naar onszelf.
Het vraagt soms moed om inzicht en zelfregulatie te ontwikkelen. Iets wat we zo hard nodig hebben in relatie tot mensen met trauma achtergrond of dit nu de specifieke diagnose is of onderliggend aan andere problematieken. Cliënten hebben vaak gevoelige antennes in het contact en zijn sensitief voor onze eigen kwetsbaarheden, kunnen zich daaraan aanpassen of op inspelen.
Met trauma sensitieve mindfulness leren we onze blik naar binnen te richten, om bij onszelf te blijven waarnemen (ook als het heftig is in contact) en te onderzoeken gebieden die kwetsbaar zijn. We leren hoe we hierin op een vriendelijke en compassievolle manier voor onszelf kunnen zorgen. Als we dit leren herkennen en erkennen, leren we ook in relatie te blijven wanneer dit wordt aangeraakt. Dus in plaats van dat we gaan zorgen voor de ander, onszelf verweren of verstijven, blijven we erbij en kunnen we het integreren in de behandeling.
In een serie van vier zondagen bewegen we in het kader van trauma sensitieve mindfulness voor professionals naar zelfinzicht en zelfregulatie in relatie tot cliënten. Iedere bijeenkomst staat in het teken van copingmechanismen van zowel de cliënten als van jezelf.
- Afweren / Strijd aangaan / boosheid
- Verstijven / Stil worden / bevriezen
- Vermijden / Om de hete brei heendraaien / vluchten
- Pleasen / Aardig blijven / verbinden
We reflecteren hierop door de verdieping en de verstilling in te gaan. Met een inzichtgevende dialoog worden we uitgenodigd om woorden aan onze binnenwereld te geven in relatie met deze soms uitdagende dynamieken. We gebruiken elkaar om hier meer wijsheid in te ontwikkelen en leren dit toepassen in de praktijk.
Een plek in aandacht en tijd voor jezelf, om naar binnen te keren en je eigen reacties ontdekkend te kunnen onderzoeken.
Begeleiding
Deze retraite staat onder leiding van Jerome Stoel. Jerome beoefent vipassana meditatie sinds 2007 en volgt sinds 2013 regelmatig retraites van een paar maanden in de bakermat van de Mahasi-methode: Bij Panditarama onder wijlen Sayadaw U Pandita in Myanmar (Birma). Jerome is ook opgeleid als MBSR Mindfulness Trainer (Cat. 1) en Somatic Experiencing Practitioner.
Hij heeft hiernaast de verdiepende opleiding tot Vroegkinderlijk Trauma Specialist bij het Centrum voor Late Effecten Vroegkinderlijk Trauma (CELEVT). Vanuit zijn zelfstandig gevestigde praktijk werkt hij met vraagstukken die te maken hebben vroegkinderlijk trauma ((c)PTSS en hechtingsproblemen en dissociatieve stoornissen, zoals DIS en AGDS).

- Locatie: Centrum voor Transitie – Dorpsstraat 26, 3941 JM Doorn
- Data 2024: volgen zsm
- Tijden: zondag 10.00u t/m 16.00u.
- Begeleiding: Jerome Stoel
- Maximaal aantal deelnemers: 10 personen
Aanmelden
Klik op de knop om je direct aan te melden
Meer informatie of een optie nemen?
Je kunt een optieaanvraag doen door een bericht te sturen via het contactformulier hieronder. Ik laat je dan weten of dit mogelijk is. Tot vijf weken voor de startdatum is een optie van maximaal twee weken mogelijk, van vijf weken tot twee weken voor de startdatum is een optie van maximaal een week mogelijk.
Neem voor meer vrijblijvende informatie contact op via onderstaand formulier.
Wil je jouw email-adres goed controleren? Als dit niet klopt kan ik niet antwoorden.