Ervaringen Trauma Sensitive Retreat

Om een indruk te krijgen van hoe de deelnemers de retraite hebben ervaren, kun je hieronder een paar ongecensureerde evaluaties lezen.


Deelneemster TSR april 2022

2. In hoeverre voldeed deze retraite aan jouw verwachtingen?
 De retraite heeft mijn verwachtingen overtroffen, er is op een zorgzame manier een veilige omgeving gecreëerd waarbij jullie beiden enorm fijne en inspirerende space-holders waren voor ieders individuele proces.

3. Hoe heb je onze begeleiding ervaren?
 Zoals hierboven omschreven: enorm veilig, toegankelijk en liefdevol. Hoewel ik voorafgaand aan het individuele gesprek dacht de tijdspanne van 15 minuten te kort te vinden, bleek dit (voor mij) precies genoeg om weer verder te kunnen gaan op innerlijke kracht en zonder dat ik al teveel was getriggerd.

4. Zijn er dingen die je hebt gemist voor je veiligheid of waar je tegenaan bent gelopen?
Ik werd best onrustig van het tijdstip waarop ik voor het gesprek klaar moest staan en was mij niet meteen duidelijk hoe/wat dit werd georganiseerd…misschien toch meer klokjes/wekkertjes zodat iemand dat beter kan inplannen.

5. Wat vond je van de locatie en de verzorging?
Wat een ontdekking, een prachtige plek, fijn verzorgd en het eten was gewoonweg Michelin-niveau vegan op the land of now en heeft mij ontzettend geïnspireerd onweer van vegetarisch over te gaan naar veganistisch eten.

6. Kun je iets zeggen over hoe je de trauma sensitieve retraite hebt ervaren?
Het heeft mij veranderd, ik voel nu nog meer de drive om goed voor mezelf te zorgen en dat deze levens-stijl (meditatie en boeddhisme) mij heel gelukkig maakt. Het helpt mij enorm bij het (verder) verwerken en het plaatsen van mijn trauma in perspectief. Ik ben intern rustiger en mij ervan bewust dat ik moet werken voor deze staat van zijn, maar dat dit is hoe ik mijn leven met mijn kinderen wil leiden. In het moment, alles omarmend, niks willen verdoven of missen. Er is geen weg meer terug zeg maar, letterlijk en figuurlijk: ik wil niet meer leven in/met mijn verleden, maar hier&nu!

7. Hoe ervaar je het leven nu na de retraite?
Ik ben minder gestressed, voel minder (tijds)druk en heb meer ruimte in mijn geest voor creativiteit en verdere persoonlijke ontwikkeling. Ik voel veel zelfliefde en compassie, mededogen en liefde voor andere mensen en de natuur.


Deelneemster TSR december 2022

In hoeverre voldeed deze retraite aan jouw verwachtingen?
Ik heb kunnen vertragen en dat is ook waar ik op hoopte. Ik vond het tegelijkertijd ook intensiever en uitputtender emotioneel gezien.

Hoe heb je onze begeleiding ervaren?
Als heel erg prettig en liefdevol. Ik voelde mij steeds veiliger in de groep.

Zijn er dingen die je hebt gemist voor je veiligheid of waar je tegenaan bent gelopen?
Ik zou wat meer beweging nog fijn hebben ervaren. Bijvoorbeeld yoga. Wat betreft veiligheid vond ik jullie erg sensitief.

 Wat vond je van de locatie en de verzorging?
Helemaal goed. En liefdevolle verzorging en eten.

Kun je iets zeggen over hoe je de trauma sensitieve retraite hebt ervaren?
Als levensveranderend, inzichtgevend, liefdevol en erg pittig

Hoe ervaar je het leven nu na de retraite?
Ik ga proberen mindfulness en meditatie te blijven toepassen


Deelneemster TSR december 2021

In hoeverre voldeed deze retraite aan jouw verwachtingen?

Het was een intens en bijzonder weekend. Ik had weinig verwachtingen toen ik aan de retraite begon. Het heeft me veel opgeleverd, meer dan ik kon wensen. In de chaos van de geest, heb ik momenten van bezinning en rust ervaren. Heb ik momenten contact kunnen maken met mijn essentie. Het is hard werken, maar met de begripvolle begeleiding van Jerome en Wietske heb ik mij gedragen gevoeld tijdens deze reis.

Hoe heb je onze begeleiding ervaren?

Professioneel en vooral heel liefdevol en menselijk. Altijd beschikbaar voor contact als dit nodig was. Goed oog voor ieder zijn individuele processen. Mooi ingespeeld op de wensen en behoeften tijdens de informatieve lezing-momenten en meditaties. Mooi hoe de combinatie tussen de boeddhistische leer en de wetenschap wordt gemaakt, zodat dit begrijpbaar en toepasbaar wordt gemaakt.

Zijn er dingen die je hebt gemist voor je veiligheid of waar je tegenaan bent gelopen?

Nee.

Wat vond je van de locatie en de verzorging?

Wederom super. Heel netjes en schoon. Van alle gemakken voorzien. Mooie kamers, goed bed. Het vegan/vegetarische eten is altijd heerlijk en gezond. Er is altijd genoeg eten tijdens de eetmomenten. Een cadeautje voor het lichaam.

Kun je iets zeggen over hoe je de trauma sensitieve retraite hebt ervaren?

Voor de Retraite heb ik in een paar individuele sessies met Jerome mogen ervaren hoe ik mijn trauma energie kan leren reguleren. Doordat ik nu beter kan benoemen wat ik lichamelijk ervaar, welke emoties dit zijn en hoe ik dit kan reguleren, is de relatie met mijn lichaam verbeterd. Tijdens de Retraite heb ik hierin een verdieping mogen ervaren. In contact met Jerome en Wietske heb ik mij gezien en begrepen gevoelt tijdens mijn proces en herstel van Trauma. In de Retraite hebben zij oog gehad voor triggers, staan zij indien nodig open voor gesprek en spelen zij goed in op wat er nodig is.

Hoe ervaar je het leven nu na de retraite?

Ik ben veel bewuster van mijn gedachtenpatronen. De momenten wanneer ik in de vermijding schiet. Ik ben bewuster van lichamelijke sensaties en wat dit voor mij betekend. Ik ben ervan bewust hoe snel het leven gaat en met hoeveel prikkels we dagelijks te maken krijgen. Het verlangen is ontstaan om ook in het dagelijkse leven te leren hoe ik kan vertragen en ik verbinding kan blijven met mijzelf.


Deelneemster TSR december 2022

 In hoeverre voldeed deze retraite aan jouw verwachtingen?
Ik wist niet wat ik kon verwachten, en was er ook nieuwsgierig naar en tegelijkertijd ook angstig.
Het onbekende en ook van waar slaap ik, waar is het toilet, is de ruimte erg groot zodat ik ruimte heb en de ander niet dicht bij mij komt zitten, zijn zaken die ik onder controle wil hebben, vooral het gevoel dat het evt niet goed kan gaan is steeds aanwezig.
Toen ik aankwam was de ontvangst goed, ik vond de energie die in de ruimte waar we aten en mediteerden heel fijn, maar bij de zitruimte woonkamer daar niet, daar heb ik ook maar 1x gezeten
de slaapkamer vond ik ook erg prettig en ik voelde me daarin veilig vlak tov het toilet, en iedereen vlak bij mij. Ik dacht als ik hard schreeuw hoort iedereen me, en die gedachte laat me veilig doen voelen.
Ik vond het matras op mijn bed zo fijn liggen. Dat was bij een andere retraite niet, bij elke beweging kraakte het bed zo daar, maar nu lag ik echt lekker en sliep heel opvallend goed.
Dat alleen al is voor mij 1 van de redenen om terug te gaan.
maar natuurlijk vooral de meditaties en het programma en het heerlijke eten.
Ik vond de meditaties erg lang duren. Maar ik ben nog niet zo ervaren mediteerder, ik hou het thuis hooguit 15-20 min. uit. De educatie die we kregen vond ik zwaar en confronterend.
Het riep veel bij mij op, ook ontdekte ik meer van mijn gevoelsleven en hoe veel mechanismes ik eigenlijk heb opgebouwd , wat mij op de been houd.

De laatste dag vond ik het jammer dat we niet eerder naar huis konden gaan. wat mij betreft een laatste meditatie en een kort gesprek en na de lunch niets meer, want zo rond 16 uur vertrekken en 2 uur en 20 min in mijn geval nog rijden terwijl je al om 5 uur bent gewekt vind ik slopend.
ik zou denken doe de retraite van vrij-ma ochtend

3. Hoe heb je onze begeleiding ervaren?
Goed. En erg fijn, vooral voor mij het contact met Wietske, dat is niet persoonlijk maar vooral omdat zij een vrouw is. Want vind Jerome ook een hele fijne rustige man, ik had af en toe het gevoel dat hij de vader van de groep is. Hele fijne energie.
Ik vond ook jullie hulpvaardigheid erg fijn en opvallend.
Ik had het gevoel dat jullie er echt waren voor ons. En dat maakte het gevoel van dat ik veilig was extra groot.

Zijn er dingen die je hebt gemist voor je veiligheid of waar je tegenaan bent gelopen?
Nee. het enige ik wilde zo graag het bos in, dat durf ik niet alleen , en kon niemand vragen . Mocht ik weer komen dit jaar dan zal ik dit vooral vragen of er iemand is die mee wil in stilte het bos in.

Wat vond je van de locatie en de verzorging?
Heel fijn, heel mooi, en zo rustig. De verzorging vond ik erg goed. Het eten was zo heerlijk en met liefde bereid.

 Kun je iets zeggen over hoe je de trauma sensitieve retraite hebt ervaren?
Answer Provided: dat schreef ik al bij 2, toen zag ik deze vraag nog niet.

Ik vond vooral het zingen erg prettig, wel jammer dat de vertaling er niet bij zat. moest wel even nadenken.
En de oefeningen smorgens , dat vond ik erg fijn vooral het schudden en bewegen.
Ik merkte wel dat ik me moest inspannen om alles goed te horen, soms was de stem van Jerome ineens een begeleiding om in slaap te vallen, puur omdat je de tekst niet altijd goed hoort.

Hoe ervaar je het leven nu na de retraite?
Ik ben mij meer bewust van hoe erg ik getraumatiseerd ben.
IK krijg inzichten over mijn mechanismes en mijn gedrag wat voor mij destructief is.
ik durf het nog niet aan te pakken, want dan moet ik veel dingen veranderen, dat vind ik eng. Ik please mensen en ben altijd aardig zeg nooit nee, maar dat put mij uit, en in de retraite werd mij duidelijk waarom ik doe wat ik altijd doe.
Ik realiseer mij ineens dat ik een schijnleven heb opgebouwd zodat de ander goed over mij denkt. Ik voel me daardoor zo rot. Dat ik bijna geneigd ben om te stoppen met mijn bedrijf, want dat is een valkuil om al die mechanismes elke dag te gebruiken. Ik ben er ook zo moe van , dat ik op een overlevingstand leef, en dat kwartje viel pas in deze retraite.
Ik denk dat een 2e keer voor mij wel goed is.
Ik ben jullie erg dankbaar voor de retraite


Deelneemster TSR december 2021

In hoeverre voldeed deze retraite aan jouw verwachtingen?

Deze retraite heeft mijn verwachtingen overtroffen.

Hoe heb je onze begeleiding ervaren?

De begeleiding van Jerome en Wietske was subliem. De gedachte dat ik ook in de nacht bij hun terecht zou kunnen zorgde ervoor dat mijn angsten en paniek kon reguleren. 

Tijdens een onaangename herinnering die opkwam en welke ik niet weg kon denken, stelde Jerome mij gerust met zijn kalme stem en woorden door bijvoorbeeld te vragen waar het wel rustig was in mijn lijf? Hierdoor voelde ik de spanning wegebben.

Zijn er dingen die je hebt gemist voor je veiligheid of waar je tegenaan bent gelopen?

Nee.

Wat vond je van de locatie en de verzorging?

De locatie is prachtig en mooi gesitueerd, landelijk sereen. 

De verzorging was uitstekend. met heerlijke gevarieerde maaltijden, van een stamppot tot aan een Aziatisch soepje. Hier is merkbaar zorgvuldig over nagedacht. 

En de verschillende theekeuzes van Sint thee of Macha thee tot aan verse gemberthee waren verrukkelijk en deden mij zo goed en soms was je hier zo aan toe. Aan alles was gedacht, ook aan de verlichting voor mijn hoofdpijn die de 2e dag hevig kwam opzetten. 

Mijn kamer was warm ingericht met een lief boeketje bloemen als welkom op het bureau. De badkamer super schoon.

Kun je iets zeggen over hoe je de trauma sensitieve retraite hebt ervaren?

Het is de eerste keer dat ik heb deelgenomen aan een retraite. Het is een ervaring die ik koester voor de rest van mijn leven. Ik heb veel ontzettend veel geleerd van Jerome en van Wietske, hun wijsheid en de kracht van hun communicatie heeft impact. Ook de opbouw van elk dag is erg prettig, de opstart met het wakker maken van je lijf en energie en de afsluiting met Mette meditatie. 

Drie dagen in stilte en zonder oogcontact met de andere deelnemers heeft ervoor gezorgd dat ik voor het eerst in mijn leven volledig in mijzelf kon landen, mijzelf kon beschouwen en een onwennige soort van rust kon beleven. Er is uitleg gegeven hoe ik mijn geest kan richten, te focussen en hoe gedachten te zuiveren. Op sommige momenten lukte dit, maar vaak ook niet. Het is hard werken en soms frustrerend, maar het is niet onmogelijk om dit te bereiken, zelfs met een trauma die nog niet volledig is geïntegreerd in mijn leven. Deze eerste ervaring zal dus ook niet de laatste zijn…

Hoe ervaar je het leven nu na de retraite?

Ik vond het erg moeilijk om na de retraite weer volop in de “running” te zijn. Een vrije werkdag na deze retraite weekend was voor mij echt te kort om te landen de alledaagse werkelijkheid., de waan van de dag. 

De 2e dag na de retraite dag moest ik op mijn werk direct vol aan de bak met veel werkstress en hectiek. Gelukkig dacht ik vaak aan de stemmen, lezingen en wijsheden van Jerome en Wietske. Soort van heimwee kwam dan over mij en dat maakte mij milder en de woorden liefdevolle vriendelijkheid strooide ik te pas en te onpas naar familie en collega’s. Ook in het verkeer is mijn gedrag positief veranderd, mijn agressie is verdwenen en in plaats daarvan is er meer rust en begrip. Ik ervaar meer rust in mijzelf en kan met meer begrip en compassie voor mijzelf en anderen leven.


Deelneemster TSR december 2021

In hoeverre voldeed deze retraite aan jouw verwachtingen?

Zonder verwachtingen ben ik deze retraite begonnen. Verwachtingen gaat ook over een stukje verlangen. Alleen de naam sensitive gaf me wel een geruststellend gevoel dat áls niet even zo lekker zou gaan, dat het geaccepteerd zou worden. En dat was het precies ook zo. 🙏🏼

Hoe heb je onze begeleiding ervaren?

Jullie begeleiding was erg fijn. Jullie waren in de groep en pakten goed op wanneer het even niet lekker ging. De rust die jullie droegen en de toegankelijkheid die jullie uitstraalden was erg fijn. De woorden dat jullie 24 u voor ons klaarstaan gaf me een heel geruststellend gevoel. En toen het nodig was, waren jullie dan ook daar. Al kan k me er soms niet veel van herinneren 😬

De herhaling en de start van elke meditatie met de woorden, dat ‘dit weer een nieuw moment is om te beginnen’ was erg fijn. Het gaf me kracht om weer door te gaan, erkenning dat het pittig is en begrip voor wat er speelt.

Misschien nog een aantal extra oefeningen of herhalingen van de lichaamsgerichte oefeningen in bv ipv een loopmeditatie. Of een keuze hierin misschien? Zodat je ook een kleinere groep hebt?

Het corvee was erg fijn. Het gaf mij het gevoel van samenzijn. Toch een beetje groepsgevoel, maar ook verantwoordelijkheid en een stukje realiteit.

Het feit dat het niet heel strikt was en dat je de mogelijkheid had om bijvoorbeeld naar Wietske in de keuken mocht gaan, was erg fijn. Dat als het nodig was er toch iemand was wat je even mee kon connecten.

Zoals al meerdere zeiden was je laatste begeleidende meditatie zeer helend. Warme en liefdevolle woorden over het gekwetste kind in je. Dat het er mag zijn, dat je het mag omarmen, dat raakte me wel.

Ik voelde me erg alleen in mn trauma, onbegrip in de maatschappij zorgt ervoor dat je je groot houd en dat het er niet mag zijn. De snelheid van de maatschappij zorgt ervoor dat je geen tijd neemt/ kan nemen om te helen. Maar ondertussen voel je het weldegelijk en knaagt het verder en voel je je eenzamer. Daarom is het fijn dat het hardop gezegd wordt in een meditatie, en zo  woorden bewust binnenkomen.

Op je site spreek je over trauma survivor. Ik vind dat echt zo’n prachtig woord! . Het straalt zoveel kracht uit! Dit mag je wat mij betreft echt nog veel vaker benoemen want dat is t. Vaak hoor je dat je een trauma slachtoffer bent. Maar dat voelt erg machteloos, hulpeloos en somber. En dat is niet fijn.

De metta meditatie van Wietske was erg waardevol. Ze heeft zo’n warme liefdevolle  stem. Ook de rustpunten die ze pakt in het praten, de intonatie, de rust en het begrip. Heel fijn en helend en vooral aan het einde van zo’n lange dag.

Het samen zingen was voor mij nog te lastig, maar het was zeker wel fijn om naar te luisteren.

Muziek miste ik erg, maar dat is misschien omdat ik thuis heel veel muziek en meditatiemuziek luister. Maar muziek is ook helend.. Misschien toch een mooie song met je gitaar Wietske? 

Hoe heb je de tsr ervaren?

Ik ervoer het wel als een heftig weekend. Maar dat kwam meer omdat er wel veel triggers waren die mij direct terug brachten naar toen. Zo’n grote activatie van vroeger had ik niet eerder ooit meegemaakt. De hoeveelheid pure angst ik dat weekend heb gevoeld, weet ik nu dat het nog maar een fractie was van hoe ik me toen voelde. Het doet me pijn te weer te herinneren.

Maar daarnaast heeft het ook bewustwording gebracht. Bewust van wat is geweest. Het besef dat mijn trauma weldegelijk wat met me heeft gedaan vroeger en dat ik daar nog steeds last van ondervind. Maar ook dat het trauma aandacht nodig heeft om te kunnen helen.

Daarnaast snap ik nu het reptielenbrein/amygdala veel beter. Het is me al heel vaak uitgelegd, maar ik snapte het niet en kon ook niet inzien hoe/wanneer het nu werkte. Dit weekend heeft me wel heel erg duidelijk laten zien en ervaren hoe dat stukje vd hersenen werkt. 😅

Wat vind je van de locatie en verzorging.

De locatie was mooi, lieve simpele kamertjes in een oude boerderij. Prachtig in de natuur geleden omringt door vogeltjes, eekhoorntjes, kippen en een haan. Ruimte genoeg van loopmeditaties of om even buiten te zijn.

De verzorging binnen was mooi en in de puntjes uitgedacht. De bloemen en het kaartje op je kamer. Je naamkaartje op je deur waar je sliep. 🌺

Ook het eten was heerlijk. Veel gezonder dan dat ik gewend ben, en qua smaak was het genieten.

Zijn er dingen die je hebt gemist voor je veiligheid, of waar je tegenaan bent gelopen?

Nee eigenlijk niet. De tijd en aandacht die je gaf voor het landen en vooral je meditatieplekje, was erg fijn. De ruimte om goed te voelen en of je plekje ook goed en veilig voelde. Ik vond dit een hele fijne rustige start.

Hoe ervaar je t leven na de retraite

Toen ik thuis kwam in m’n eigen huisje en besefte ik hoe dankbaar ik ben voor mn eigen veilige plekje. Mijn huisje ✨ helemaal van mij. (aja het is huur, maar dan nog) toch is van mij. 😊 Ik werd daar echt helemaal vrolijk van en dat was echt n heerlijk gevoel om zo de veiligheid en de warmte van m’n huisje te ervaren.

Alwel heb ik wel last met versnellen. Ik hou wel van rustig en het liefste zo min mogelijk afspraken op een dag. Ik geniet dan nog erg van de rust.

De laatste dagen voel ik me juist erg uit balans. Somber, lusteloos en chaotisch. Het voelt of ik toch wel erg uit mn kern ben geraakt.

Misschien heeft het te maken met de verjaardag van mn moeder van afgelopen vrijdag.. Ik heb nu al 3 dagen hoofd & nekpijn, tintelingen en huidgevoeligheid. Alsof er een continue stroom op mn elleboog staat 🤔 Misschien dat er toch wel wat verlate spanning los komt ofzo. Maarja, en ook dat komt goed. Zoals altijd, alles goed komt. 😊🙏🏼

Ik wilde nog een speciaal dankjewel zeggen voor jullie extra aandacht en begrip. De gesprekjes waarin ik even kon praten met Jerome wat er speelde in mijn hoofd waren heel fijn. Het meedenken met bv het klokje of de bel voelde als compassie en begrip. Dat was nieuw voor mij, maar het voelde  goed. Wietske, de kleine momentjes contact  waren heel fijn om weer even te aarden, om weer even in het hier en nu te zijn.

Ook op de bank was je nabijheid toch wel even heel eng, maar ook zeer fijn en welkom.

ေက်းဇူးအမ်ားၾကီးတင္ပါတယ္

kyé zū a myā gyi tin ba tai

Dank voor deze prachtige ervaring 🙏🏼


Deelneemster TSR december 2021

In hoeverre voldeed deze retraite aan jouw verwachtingen?

De retraite an sich voldeed zeker aan mijn verwachtingen. Ik had alleen van mijzelf gehoopt dat ik concentratie zou gaan ervaren, kon zijn met wat is zonder steeds die gedachten te volgen, een diepere laag aan zou boren. Gelukkig bleef de druk die ik met andere weekenden steeds verder voelde stijgen, doordat ik voor mijzelf niet aan mijn verwachtingen voldeed, uit. En dat was ook mijn intentie: leren niet zo streng te zijn en te willen controleren (coping). Het hielp me ook steeds te horen dat er geen goed of fout is, en dat ik steeds opnieuw kan beginnen. 

Doordat het een speciale trauma retraite was, mocht ik ook mild zijn naar mijzelf. Ik hoefde me niet groot te houden. Er was de uitnodiging om mededogen te ontwikkelen, en die heb ik ook gevoeld.

Hoe heb je onze begeleiding ervaren?

Super zorgvuldig. Jullie zorgden echt voor een liefdevolle bedding, met stapsgewijs naar binnen keren, met genoeg regulatie en handvatten om in het hier en nu te blijven. Wat ik ook erg fijn vond, was jullie ervaringsdeskundigheid op het gebied van angst, spanning en trauma-energie. Daardoor kwamen de aanwijzingen om te mediteren, om stil te kunnen zijn in jezelf, om je lichaam te ervaren en begewegen, ook van binnenuit. Dat schept een bezielde energie waarin ik me gekend voelde en verbonden met iedereen. 

Ook ervaarde ik een grote deskundigheid over het zenuwstelsel en welke oefeningen helpen om dit te kunnen leren reguleren. 

24 uur bereikbaar, als eerste op en als laatste naar bed: ik gun jullie wel een vrijwillige kok, zodat jullie zelf ook tussentijd hebben.

Zijn er dingen die je hebt gemist voor je veiligheid of waar je tegenaan bent gelopen?

Ik vind dat vaak het woord trauma en veiligheid wordt gebruikt. 

Ik denk dat mensen trauma een zwaar woord vinden, je kunt het afwisselen met bv … eh tja … ingrijpende gebeurtenissen, opgeslagen spanning, gestolde energie, opgeslagen emoties… ? 

Ook het woord veiligheid kun je anders benoemen, vooral voor mensen die geen idee hebben hoe het voelt veiligheid te ervaren. Is het oké, voel je je er comfortabel bij, kun je zakken …

Wat vond je van de locatie en de verzorging?

Prachtige locatie, vooral die slaapkamertjes en de zaal! 

Verzorging was helemaal goed, altijd op tijd, altijd genoeg en lekker en met veel zorg klaargemaakt (behalve zondagmorgen een mindere pap, er zaten kardemon pitten in, ik hoorde hier meerdere mensen over, ik vond het wel grappig). Ook altijd genoeg en lekkere thee. 

Ik denk dat je mensen wel voor meer taakjes kan vragen, zoals vaatwasser leegruimen, met de bel rondgaan.

Kun je iets zeggen over hoe je de trauma sensitieve retraite hebt ervaren?

Als een liefdevolle bedding waarin ik met zelfzorg leerde te zakken in mijn systeem, naar binnen te gaan, en ook om mild te zijn. Ik kon mededogen ervaren. Mijn coping is verslaving, vastbijten, streng zijn, dempen en nu kon ik ernaar kijken ipv alle impulsen te volgen. 

Wat ik wel lastig vond was het niet aankijken, ik ben iemand die afstemming en bevestiging zoekt. Maar dit was een goede omgeving om te durven voelen wat er in mij gebeurt als ik me alleen voel en daar dan mild over te zijn.

Hoe ervaar je het leven nu na de retraite?

Ik voelde me heel goed na afloop, het tintelde van binnen, ik voelde zinin het leven. En, heel mooi, ik voelde me gegrond. 

Ik moet er wel zorg voor dragen dat ik het mediteren blijf doen. Ik vind het lastig hier een goede structuur in te vinden.


Deelneemster TSR december 2021

In hoeverre voldeed deze retraite aan jouw verwachtingen?

Ging er vrij open in (geloof ik), maar merkte dat ik blijkbaar wel verwachtte dat er meer ‘stille’ meditaties zouden komen in het verloop. Het leek me soms te veel naar buiten te trekken.

Hoe heb je onze begeleiding ervaren?

Respect- en liefdevol. Met aandacht.

Zijn er dingen die je hebt gemist voor je veiligheid of waar je tegenaan bent gelopen?

Zou het zo niet weten.

Wat vond je van de locatie en de verzorging?

Prima verzorgde plek. Luxueus. Tot in de details en smaakvol verzorgd. Merkbaar met plezier tot een zo prettig mogelijke omgeving gemaakt.

Kun je iets zeggen over hoe je de trauma sensitieve retraite hebt ervaren?

Vond de stilte heerlijk. Uiterlijke prikkels, waaronder de afgewogen voeding zo goed als mogelijk aangewend om meer rust in het systeem te brengen. 

Ervoer de overgang van stilte naar het breken ervan als moeilijk. De woordenstroom van sommigen kon ik niet goed hanteren waardoor ik ging ontwijken. Maar is me bekend van mezelf.

Hoe ervaar je het leven nu na de retraite?

Neem (nog) waar waar de veranderingen optreden door in mijn oude levensstijl te rug te ‘glijden’. Voelde me stil en meer bij mezelf de eerste dagen en neem beter waar waar ik onrustig word en me minder prettig bij voel. Weet niet altijd goed hoe ik aan al die verleidingen moet voorbijgaan. Zou graag meer ontspannen willen blijven en me niet uit nood dan maar terug te trekken of ‘van me af te slaan’. Oefenen en kijken lijkt me het devies.